چاقی، سبک زندگی بیتحرک و مقاومت به انسولین میتواند با تجمع چربیهای اضافی در کبد باعث ایجاد بیماری کبد چرب شود. تغییر سبک زندگی مانند داشتن رژیم غذایی و ورزش از گزینههای اولیه کاهش چربی کبد می باشد. این در حالی است که امروزه کاهش وزن با استفاده از تمرینات منظم و رژیم غذایی برای افرادی که با این بیماری دست و پنجه نرم میکنند چالش برانگیز است. اما خوشبختانه امروزه استفاده از تمرینات تحریک الکتریکی عضلانی یا همان ای ام اس ( EMS) با افزایش تجزیه چربی، بهبود حساسیت به انسولین، کاهش چربی احشایی و افزایش آمادگی قلبی عروقی به عنوان مداخله موثر در کاهش چربی کبد مورد توجه محققین و افراد فعال در این حوزه سلامت و تناسب قرار گرفته است.
تمرینات تحریک الکتریکی عضلانی (EMS)
تمرینات ای ام اس (EMS) با استفاده از تکانه الکتریکی باعث افزایش فعالیت عضلانی به صورت کنترل شده و ایمن می شود. این تکانه ها با ارسال پیامی مشابه با پیام ارسال شده از دستگاه عصبی مرکزی باعث ایجاد فعالیت ارادی در عضلات می شوند. استفاده از این مکانیزم در حین تمرینات ورزشی با افزایش فعالیت عضلانی و متابولیسم بدن باعث بهبود عملکرد ورزشی در افراد می شود. همچنین به دلیل عدم فشار عصبی بر مفاصل و تاندون ها ریسک ابتلا به آسیب های بدنی را کاهش می دهد.
تاثیر تمرینات ای ام اس (EMS) بر کبد چرب
افزایش چربی سوزی:
تحقیقات اخیر نشان داده است که تمرینات ای ام اس (EMS) با افزایش اکسیداسیون چربی باعث تجزیه و استفاده از چربی های ذخیره شده در بدن می شود. با افزایش فعالیت عضلات در حین تمرینات ای ام اس (EMS)، فرایند های متابولیک افزایش می باید ، افزایش متابولیسم بدن باعث افزایش کالری سوزی و چربی سوزی شده و این مکانیزم به کاهش تجمع چربی در کبد کمک می کند.
در مقاله ای که در مجله هپاتولوژی چاپ شد محققین به بررسی تاثیر تمرینات با تحریک الکتریکی عضلات بر روی چربی کبدی افراد دارای اضافه وزن با بیماری کبد چرب پرداختند. 35 فرد شرکت کننده در این تحقیق تمرینات ای ام اس (EMS) را به مدت 12 هفته و دو جلسه در هفته انجام دادند. نتایج بررسی آزمایشات افراد بعد از 12 هفته حاکی از کاهش چشمگیر چربی های کبد، کاهش وزن، کاهش فرایند ذخیره چربی در کبد و کاهش مقاومت به انسولین بود.
کاهش چربی های احشایی:
چربی احشایی که در اطراف اندام های داخلی تجمع می یابد، با بیماری کبد چرب و سایر اختلالات متابولیک مرتبط است. مطالعات نشان داده اند که تمرینات ای ام اس (EMS) می تواند با انقباض فیبرهای عمقی عضلات که در تمرینات سنتی به راحتی امکان پذیر نیست به طور قابل توجهی چربی احشایی را کاهش دهد و منجر به بهبود سلامت کبد شود.
تقویت سیستم قلبی عروقی:
افراد با کبد چرب اغلب به دلیل سبک زندگی کم تحرک دارای عملکرد قلبی عروقی غیر بهینه ای هستند. تمرینات ای ام اس (EMS) با افزایش ضربان قلب، بهبود گردش خون و افزایش جذب اکسیژن، عملکرد قلبی عروقی را بهبود می بخشد. این فواید قلبی عروقی می تواند تأثیر مثبتی بر سلامت و رفاه کلی افراد مبتلا به بیماری کبد چرب داشته باشد.
بهبود کیفیت خواب:
بهبود کیفیت خواب از طریق تمرینات ای ام اس (EMS) به چند روش میتواند به کاهش چربی کبد کمک کند:
– افزایش ترشح هورمونهایی مانند اندورفین و سروتونین که باعث القای خواب و آرامش میشوند.
– کاهش التهاب و درد عضلانی که مانع از خواب راحت میشوند.
– کاهش استرس و اضطراب که از عوامل اختلال خواب هستند.
– خستگی عضلانی ملایم پس از تمرین که باعث تسهیل به خواب رفتن میشود.
– افزایش جریان خون و اکسیژنرسانی به مغز و عضلات که حالت آرامشبخش دارد.
– تنظیم دمای بدن که یکی از مهمترین عوامل القای خواب است.
– کاهش استرس و فشارخون که خواب را مختل میکنند.
– تنظیم بهتر ساعت زیستی بدن و چرخه شبانهروزی.
بنابراین بهبود کیفیت و مدت خواب، به طور غیرمستقیم اما مؤثری به کاهش التهاب، بهبود سوخت و ساز بدن و کاهش انباشت چربی در کبد کمک میکند.
شواهد علمی از اثربخشی تمرینات تحریک عضلات الکتریکی (EMS) به عنوان مداخله ای برای کاهش چربی کبد در افراد با کبد چرب حمایت می کند. این تمرینات با افزایش تجزیه چربی، بهبود حساسیت به انسولین، بهبود کیفیت خواب، کاهش چربی احشایی و افزایش آمادگی قلبی عروقی کمک شایانی به افراد دارای کبد چرب می کند.
با این حال، توجه به این نکته مهم است که به منظور دستیابی به نتیجه ی مطلوب تمرینات ای ام اس (EMS) استفاده از رژیم غذایی سالم و ورزش منظم ضروری است.
منبع: Springer